Tutorial & kado idee: DIY giftbox met gegrafeerde champagneglazen

Wil je een mooi en persoonlijk kado geven aan het bruidspaar? Maak deze luxe giftbox en geef een set gegrafeerde champagne of wijnglazen.  In deze tutorial laat ik zien hoe je van een archiefdoos een luxe giftbox kunt maken.

Tutorial & kado idee: DIY giftbox met gegrafeerde champagneglazen. Een stijlvol en persoonlijk bruiloft kado voor het bruidspaar. 
Een persoonlijk kado voor het bruidspaar: gegrafeerde champagneglazen in een zelfgemaakte kado doos. Je kan het zo geven, of met geld in de doos erbij. Vouw de briefjes bijvoorbeeld in de vorm van hartjes,| geldkado | bruiloftkado | bruiloft kado idee | bruiloft cadeau | cadeau inspiratie | geld kado geven | origineel geld cadeau | wedding present | gift idea | romantic gift

Wat heb je nodig?

  • Archiefdoos op a4 formaat (Ik kocht deze doos bij de Action voor € 1,99)
  • Kadopapier met een luxe uitstraling, glitterpapier is het makkelijkst (dit glitterpapier vond ik bij de action, een set van 3 rollen voor € 0,49)
  • 2 wc rolletjes
  • Binddraad / touw / lint (het goudkleurige binddraad heb ik bij de SoLow gevonden. Ik weet niet meer hoeveel het kostte)
  • Dubbelzijdig tape / lijm
  • Schaar
  • Papiermesje / prikpen / passer
  • Lineaal
  • Papiertje en pen om de datum op te schrijven

Stap 1: Bekleed de binnenkant van de doos

Meet hoe hoog de doos is. Rol het kadopapier uit en leg de doos erop, zorg hierbij dat rondom de doos minimaal zoveel papier uitsteekt als dat de doos hoog is (zie afbeelding hieronder). Liever een beetje te ruim knippen dan te krap.  Knip het stuk kadopapier van de rol.

Meet het kadopapier af, zorg dat er rondom de doos net zoveel papier is als dat de doos hoog is.
Knip vanaf de zijkanten van het papier naar de hoeken van de doos.

Wanneer de doos netjes midden op het papier ligt knip je het papier in vanaf de zijkanten van het papier naar de hoeken van de doos (zie afbeelding hierboven). Je hoeft niet vanaf de hoek van het papier te knippen, het overtollige papier knippen we straks weg.

Leg het vel nu in de doos en vouw de zijflappen naar binnen (zie afbeelding hieronder). Op deze manier kan je controleren of de hoeken voldoende zijn ingeknipt en of heel de bodem bedekt wordt. Haal het vel uit de doos en maak de vouwen scherper zodat je mooie scherpe hoeken krijgt.

Leg het vel nu in de doos en vouw de zijflappen naar binnen.
Leg het gevouwen vel weer in de doos.

We gaan nu de zijkanten vastplakken in de doos. Leg het gevouwen vel weer in de doos en klap de zijkanten van het papier omhoog. Zorg dat de korte kanten achter de lange kanten vallen.

Begin met het vastplakken van één van de korte kanten (dus de voor of achterkant). Knip eerst het overtollige papier (dus het deel dat uitsteekt over de rand van de doos) weg. Trek de flap papier naar voren en plak hem vast met behulp van lijm of een stuk dubbelzijdig tape. De schuine ingeknipte hoeken plak je de bocht om, tegen de lange kant van de doos.

Herhaal dit voor de andere korte kant van de doos.

Vervolgens doe je dit ook voor de lange kanten, de linker en rechterkant van de doos.

Wanneer je net als ik glitterpapier hebt kan je de schuine flap die de hoek om gaat gewoon tegen de korte kant plakken (je ziet er niet zoveel van door de glitters). Heb je een rustiger papier gekozen dan is het het mooist om de schuine flap af te knippen zodat het papier precies in de hoek van de doos eindigt.

Het resultaat van de beklede binnenkant.

Stap 2: De champagne glazen op hun plek houden

Om de champagneglazen netjes op hun plek te houden in de doos maken we met 3 halve wc rolletjes een soort bedje waar de glazen tussen liggen. Zo kunnen de glazen elkaar niet raken.

Knip de wc rolletjes in de lengte in tweeën zodat er 3 helften naast elkaar in de doos passen. Bekleed 3 helften met het papier. Het vastplakken van het papier op de rolletjes vond ik het prettigst werken met dubbelzijdig tape (zie afbeelding hieronder).

Bekleed ook de wc rolletjes met papier.
Bevestig de rolletjes in de doos.

Meet met een champagneglas af hoe ver de rolletjes uit elkaar moeten worden vastgemaakt. Het glas moet de bodem van de doos raken en aan beide kanten tegen de rolletjes leunen.

Plak de rolletjes nu vast op de juiste plaats. Dit vond ik het makkelijkste met een sterke lijm op de randen.

Wat ook kan is een stukje dubbelzijdig tape van links naar rechts onder het rolletje spannen en dit vervolgens vastduwen op het papier. Je houdt dan wel een plakkend randje onder het rolletje. Hier kan je eventueel weer wat kadopapier op plakken.

Maak de glazen vast met een stuk binddraad, touw of lint door gaten in de bodem.

Leg een champagneglas tussen de rolletjes en meet waar de voet uitkomt en waar de onderkant van het glas zal komen. In de bodem van de doos maak je met een papiermesje 4 gaten per glas zodat je er een stuk draad of lint doorheen kunt rijgen (zie foto hierboven).

Maak de glazen vast met een stuk binddraad, touw of lint door gaten in de bodem.

Schrijf ten slotte nog de datum van de bruiloft op een stukje papier en stop dit in het vakje aan de buitenkant van de archiefdoos.

Je kadodoos is klaar! Je kan hem óf kado geven met de deksel erop, of de deksel onder de doos leggen en het in folie inpakken.

Het eindresultaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *