Tutorial: chocoladeletters versieren

 

Als ergens in deze dagen de kinderen klagen, dat ze niet weten wat te doen, laat ze dan stoppen met klieren door chocoletters te gaan versieren!

Tot zover deze artistieke introductie ;). In deze tutorial leer je hoe je chocoladeletters kan versieren, leuk om samen met je kinderen te doen of gewoon om een extra mooie letter te maken om weg te geven.

Wat heb je nodig?

  • – Een aantal chocoladeletters
  • – Bakpapier vastgeplakt op de tafel of een plank / bord (om op te versieren)
  • – Chocolade glazuur (of een andere smaak glazuur met een leuk kleurtje)
  • – Een pannetje om het glazuurzakje in op te warmen
  • – Fondant modelleer tools (op de foto hieronder: 2 boven, 3, 8 onder) of een theelepeltje
    (en als je zelf gaat versieren is een mesje ook heel goed bruikbaar)
  • – Diverse soorten versiering

 

Begin met het klaarmaken van de ‘werkplekken’: het bakpapier op de tafel plakken, de chocoladeletters uitpakken, de modelleer tools neerlegen en de decoratie op tafel zetten. Ik had snoephartjes, rozijntjes, smarties en diverse soorten taart decoratie. Je kan de decoratie natuurlijk zelf aanpassen op wat je lekker vindt. Ook leuk zijn sint en piet chocolaatjes, nootjes of vlokken.

Verwarm nu een pannetje water en leg het zakje glazuur (nog niet geopend!) in het warme water. Na een minuut of 10 het hete water zou de glazuur in het zakje zacht aan moeten voelen (altijd een handdoek of ovenwanten gebruiken om dit te checken want het is heet!). Als het nog niet vloeibaar genoeg is dan raad ik aan om het zakje nog wat langer te laten verwarmen.

Giet nu een deel van het glazuur in een bakje. Zet de rest kan nog even in het zakje in een bakje met het hete water (niet in een te groot bakje, want je wil niet dat de opening in het zakje onder water terecht komt en er water bij het glazuur komt. Het bakje met glazuur kan nu ook op tafel en het versierfeest kan beginnen.

Breng eerst op (een deel van) de letter een basislaag aan met modelleer tool 2. Glazuur wordt best snel hard dus wacht niet te lang met het versieren na het aanbrengen van de basislaag.

Begin nu eerst met de grote versiering. Gebruik modelleer tool 3 om de versiering goed in het glazuur aan te drukken. Als je een beetje extra glazuur onder bijvoorbeeld een smartie wilt aanbrengen kan dat het makkelijkst met het kleine bolletje van tool 8.

De kleine suikers en hagelslagjes strooi je gewoon over het glazuur heen. Druk het een beetje aan met een theelepeltje of tool 3. Als het glazuur hard geworden is en het versieren is nog niet klaar kan je gewoon een extra laagje glazuur aanbrengen met het kleine bolletje van tool 8. Als het goed is heb je nog vloeibaar glazuur in het zakje in de pan.

In plaats van taartglazuur kan je ook zelf glazuur maken van poedersuiker en water (waar je ook taai taai poppen mee versiert). Bekijk hier een videotutorial over het maken van suikerglazuur. Het voordeel van suikerglazuur is dat het wat minder snel opdroogt en er dus meer tijd is voor het versieren is. Dit is dan ook weer gelijk een nadeel, want het duurt ook langer voor iets goed vast blijft zitten.

Hieronder het resultaat! Veel knutselplezier!

Tutorial, hoe versier je chocoladeletters. Een leuke activiteit in de sinterklaasperiode.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *