Oudjaar activiteiten en spelletjes voor peuters en kleuters

Vorig jaar was de eerste keer dat Thijs een beetje bewust oudjaar vierde. De jaren daarvoor was hij te klein om zich überhaupt te realiseren dat het een speciale dag was.

Ik had diverse peuter-proof activiteiten voorbereid die we met lootjes uit een schaal konden trekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Vuurwerk toveren’!

De lootjes heb ik gemaakt met dubbelgevouwen papiertjes die ik dichtgeplakt heb met glitter washi-tape. Glitters en Oud & Nieuw vind ik echt een onmisbare combinatie!

Een aantal activiteiten waren iets eten / iets drinken. Zo had ik bijvoorbeeld een lootje met ‘oliebol eten’ en een ‘oudjaar drankje maken‘ en ‘oudjaars stengel eten‘. Een ander leuk idee zou zijn om ‘chocotwisters’ te maken of eten. Dit leuke recept deelde ik eerder op de blog.

Leuke knutselactiviteiten mogen natuurlijk niet ontbreken. Wij maakten bijvoorbeeld een ‘Herriemaker‘ (die ligt hier nog steeds in de bak met muziekinstrumentjes), en hebben een tekening met het jaartal gemaakt. Ook het ‘vuurwerk toveren‘ vond hij fantastisch. Het jaar daarvoor maakte ik vuurwerkstokjes voor Thijs.

De grootste hit van alle activiteiten was hier toch wel de vuurwerk speurtocht.

Verder kan je activiteiten toevoegen zoals het versieren van het raam met raamstickers of raamstiften en het ophangen van slingers of andere leuke versiering in de kamer.

Oudjaar drankje maken

Het oudjaar drankje vraagt een klein beetje voorbereiding, zeker met een ongeduldige peuter. Zorg dat je van te voren een glas versierd met een suikerrand met vrolijke sprinkles of eetbare glitters. Een suikerrand maak je door de rand van het glas eerst in een schaaltje water te dippen en daarna in een schaaltje met suiker. Als de sprinkles daar niet goed mee blijven zitten kan je ook het schaaltje water vervangen door een schaaltje waarin je warm water en poedersuiker mengt (suikerglazuur) en dip daarna in het schaaltje met sprinkles. Dat blijft nog beter plakken.

Als jullie de oudjaar drankjes gaan maken pak je de versierde glazen en vul je dit met een drankje naar keuze. Dat kan dus gewoon limonade zijn, een sapje of melk. Maak het feestelijke drankje helemaal af met een mooi rietje!

Oudjaar stengels

De oudjaar stengels had ik van tevoren gemaakt. Dit waren soepstengels, gedipt in gesmolten witte chocolade. Daaroverheen strooide ik sprinkles en een aantal fondant sterretjes. Zie de foto hierboven.

Oud & nieuw herriemaker knutselen

Voor de herriemaker heb je iets nodig om kleine rammelende dingen in te doen. Dit kan een doosje zijn of net zoals ik hier gebruikt heb: twee transparante plastic wegwerp bekertjes die je op elkaar plakt.

In de bekertjes hebben we kleine belletjes en vrolijk gekleurde knopen in verschillende vormen gedaan. Ook voegde ik er nog een aantal gekleurde kadolintjes aan toe. Je zou er ook kralen en knikkers in kunnen doen.

De bekertjes heb ik op elkaar geplakt door plakband rondom de beide bekers te plakken. Met wat glitter washi tape werd de herriemaker nog feestelijker.

Activiteit ideeën voor oudjaarsdag op een rij

Hierboven heb ik de activiteiten die ik met Thijs op oudjaar deed op een rijtje gezet maar er zijn natuurlijk nog meer dingen te bedenken om te doen. Het is maar net wat jouw kinderen leuk vinden natuurlijk!

Dit jaar gaan wij weer de vuurwerkjes speurtocht doen en ik wil graag het melk proefje en het zout vuurwerk verven proberen. Ik denk dat Thijs die activiteiten erg leuk gaat vinden.

Heb jij nog leuke ideeën voor oud & nieuw? Zet ze in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *