Fondant tutorial: Taart

Moeilijkheidsgraad: gevorderde

Een taart voor op de cupcake, dat is dubbel feest. Met deze tutorial leg ik in een aantal stappen uit hoe je deze taart kan maken. De roze kleur van de taart heb ik weer zelf gemaakt met witte marsepein en rode en een klein beetje blauwe kleurstof. Je moet best lang kneden voor het een mooie egale kleur wordt. Overigens kan je zowel marsepein als fondant gebruiken.

Wat heb je nodig voor deze fondant taart?

  • Een glazen plank of een gladde plank met bakpapier er overheen geplakt.
  • Boter om de plank mee in te vetten of poedersuiker om over de plank te strooien (anders plakt de fondant er aan vast)
  • 1 kleur fondant
  • chocoladestiften
  • sprinkles in de vorm van bloemetjes (of andere vormpjes die je leuk vindt)
  • Mesjes om het fondant mee te snijden
  • Bakje water (om stukjes fondant tegen elkaar te laten plakken)
  • Fondant modelleer tools (op de foto hieronder: 1 onder, 5, 8 onder)
  • evt. een fondant smoother

 

3 ronde fondant schijfjes in 3 formaten

Je begint het met maken van 3 fondant bolletjes, een kleine, middelgrote en grote bol. Van deze bolletjes maak je platte schijven zoals op de foto hierboven. Dit worden de taartlagen. Hiervoor kan je een z.g.n. ‘fondant smoother‘ gebruiken, maar als je die niet hebt (zoals ik) gaat dit ook heel goed met een mesje en ook fondant tool 1 kan hierbij helpen.

Doe op de onderste (grootste) laag een klein drupje water in het midden, en leg de middelste laag erop. Maak de lagen aan elkaar vast door met tool nr 1 zachtjes de rand van de middelste laag tegen de onderste laag te drukken. Let erop dat je niet te diep drukt, want dan krijg je het niet meer netjes glad gemaakt.

Met tool nr 5 kan je zachtjes de overgang tussen de eerste en tweede laag glad maken. Dit doe je door in kleine cirkeltjes te wrijven. Herhaal deze laatste stappen om de bovenste laag ook op de taart te maken.

Maak decoratieve streepjes rondom de taart met de schelpvormige tool (bovenkant van nr 1).

Doe een beetje chocolade van de chocoladestift op de bovenkant van de taart en duw daar een bloemetje in vast. Als de chocolade opgedroogd is zal het bloemetje er niet zomaar af vallen. Maak vervolgens in de onderste schijf een kuiltje (zie het kuiltje op de rechter foto) met tool nr 5 of 8 door deze zachtjes in het fondant te duwen.  Maak in totaal 4 van deze kuiltjes (zeg maar op ‘noord, oost, zuid en west’).

Doe in die kuiltjes ook een beetje chocolade en duw de bloemetjes er in vast. Versier ten slotte de lagen nog met de donkere chocoladestift. Ik heb gekozen om de randjes rondom te versieren en op de lagen een aantal stippels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *