Fondant tutorial: Een cadeautje

Moeilijkheidsgraad: gevorderde

Deze fondant cupcake topper is geschikt voor elk feestje, want wie houdt er niet van cadeautjes? Ik moet wel beginnen met bekennen dat ik eigenlijk geen fondant, maar marsepein gebruikt heb. Dat vind ik persoonlijk namelijk lekkerder. Maar voor de tutorial maakt het niet echt uit welke van de twee je kiest. Marsepein plakt alleen iets meer en is daardoor net iets lastiger om te gebruiken.

De dag dat ik dit cadeautje ging maken had ik eigenlijk alleen rode, groene en witte marsepein in huis (van de kerst ja). Aangezien ik rood, groen, witte cadeautjes toch een beetje een te hoog kerstgehalte vond hebben ben ik naar de supermarkt gereden voor andere kleurtjes. Helaas was er alleen keus uit een verpakking met geel, rood en groen. Niet echt een spectaculaire aanvulling op de kleuren die ik al had dus. Maar er lag ook kleurstof in het rek. Dat maar eens proberen dacht ik.

Na lang rollen, kneden en mengen had ik een redelijk egaal resultaat met ook nog wel een redelijk kleurtje. Het werd niet zo spetterend als ik had gehoopt, het bleven toch een beetje pastelkleuren allemaal. Maar goed, ik had kleur!
Zo dat is wat er aan vooraf ging, nu de tutorial:

Wat heb je nodig voor dit fondant cadeautje?

  • Een glazen plank of een gladde plank met bakpapier er overheen geplakt.
  • Boter om de plank mee in te vetten (anders plakt de fondant er aan vast)
  • 2 kleuren fondant
  • Mesjes om de fondant mee te snijden (ik gebruik voor iedere kleur een apart mesje)
  • Bakje water (om stukjes fondant tegen elkaar te laten plakken)
  • Fondant modelleer tools (op de foto hieronder: 1 onder, 5, 8 onder)
  • evt. een fondant smoother

 

Begin met het maken van een fondant bolletje, zo groot als je het cadeautje ongeveer wilt maken . Dit bolletje vorm je voorzichtig om tot een dobbelsteen. Hiervoor kan je een z.g.n. ‘fondant smoother‘ gebruiken, maar als je die niet hebt (zoals ik) gaat dit ook heel goed met een mesje en ook fondant tool 1 kan hierbij helpen.

Dit was het simpele deel van het cadeau. Nu gaan we de lintjes maken.

Rol een dun plakje van de tweede kleur fondant. Snijd er reepjes van die ongeveer 1/3 van de breedte van het cadeautje hebben. Het eerste reepje maak je lang genoeg zijn om van de achterkant van het dobbelsteentje helemaal over de bovenkant naar de voorkant te leggen en dan maak je nog twee kortere die aan de zijkanten komen.

Leg eerst het lange strookje van voor naar achteren over het cadeautje heen (aan de onderkant hoeft het niet te komen) en dan de twee kortere strookjes haaks daar tegenaan. Zorg dat de strookjes aan de onderkant een beetje dunner worden zodat ze lijken over te gaan in het cadeautje. Werk de overgangen een beetje weg met modelleer tool 5 of 8 door er zachtjes overheen te wrijven en kleine rondjes te maken.

Maak nu nog een strookje van de tweede kleur voor de strik. Dit strookje mag ook weer wat langer zijn.
Buig het lintje om zodat je een lusje maakt en maak de plek waar je het uiteinde op de strook duwt een beetje nat zodat het beter vast blijft zitten (ik doe dit meestal door modelleer tool nummer 8 even in het water te dopen en zachtjes op de fondant te wrijven). Maak ook de tweede lus op deze manier en werk de overgangen weer een beetje weg.

Maak nu het strikje ook vast op het cadeau met een beetje water. Zet het diagonaal op de linten die je er al op gemaakt hebt.

Werk de overgangen tussen de strik en lintjes een beetje weg en breng de strik in model met modelleertool 8.
Snij vervolgens nog twee kleine en smallere strookjes fondant van de tweede kleur. Hiermee maken we de uiteinden van de strik. Maak 1 uiteinde van het strookje weer wat dunner, zodat je de stukjes lint beter in elkaar over kan laten gaan. Die dunnere kant maak je vast tussen de twee stukken lint aan de voorkant van je cadeautje. Ook hier werk je de overgangen weg.

Pak als afwerking de uiteinden van de strik voorzichtig beet en draai ze om hun eigen as zodat je vrolijk gedraaide lintjes krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *