Een babyshower in coronatijd

Heel veel dingen gaan dit jaar totaal anders dan anders. Een babyshower organiseren bijvoorbeeld, kan dat nog wel? Zeker wel, alleen wel met wat aanpassingen! Ik heb er in de zomer twee georganiseerd die binnen de maatregelen van dat moment pasten.

Hoe organiseer je een coronaproof babyshower?

Het begint net zoals de organisatie van een gewone babyshower: Zorg dat je een gastenlijst maakt van degenen die de zwangere er graag bij wil hebben. Stel een budget vast in overleg met de gasten. Reserveer hierbij een deel voor kado’s en een deel voor hapjes, drankjes en versiering. Mijn ervaring is dat het handig is om de kado’s door één persoon in te laten kopen want anders moet je alle kado’s op een gegeven moment gaan verzamelen en dat is best een gedoe.

Bij de twee babyshowers die ik de afgelopen maanden organiseerde hebben we beide keren gebruik gemaakt van een video-bel programma, zoals Zoom of Teams.

Allemaal apart of in kleine groepjes

De eerste keer hebben we ervoor gekozen om allemaal vanuit huis in te bellen en dus allemaal apart te zitten. De maatregelen waren toen nog zodanig dat met kleine groepjes bij elkaar komen niet goed voelde.
Wel hebben we er toen voor gekozen dat er bij de mama-to-be twee hechte familieleden op locatie kwamen en de partner erbij was zodat het voor haar zelf net iets gezelliger was dan alleen tegen een beeldscherm te moeten praten.
Dit pakte erg goed uit, want het was daardoor voor haar wel echt feestelijk (daarnaast was het heel handig om iemand fysiek aanwezig te hebben om de spelletjes in goede banen te leiden en hapjes klaar te zetten en dergelijke, daar kom ik zo op terug).

De tweede keer waren de maatregelen versoepeld en hebben we de 10 deelnemers verdeeld in 2 groepjes van 3 en 1 van 4. Dat kon in dit geval goed omdat er familie van elkaar bij was en ook een aantal vriendinnen. Ik merkte dat het veel makkelijker was om de sfeer er in te houden.

Wat we beide keren hebben gedaan en ook echt een tip is, is dat de partner van de mama-to-be ook meedeed met de babyshower. Natuurlijk sowieso voor de gezelligheid, maar ook (vooral!) omdat je de zwangere samen met de partner dan een paar van die typische babyshower opdrachten kunt laten uitvoeren. Denk hierbij aan het geblinddoekt voeren van een babyhapje. Dit kan natuurlijk niet met andere mensen omdat je daar geen afstand bij kunt houden.

Handig zo’n box 😉

Hapjes, drankjes, kado’s en versiering

Natuurlijk kunnen leuke hapjes, drankjes, kado’s en versiering in thema niet ontbreken bij een babyshower. Zo ook niet bij een babyshower op afstand!

Stel een tas samen waar alle hapjes, drankjes, kado’s en versiering in zitten. Zorg dat deze tas voor de babyshower bij de mama-to-be wordt bezorgd. Een optie is om de partner de tas alvast in huis te laten verstoppen zodat hij hem kan geven op het moment dat de babyshower begint. Of, wat nog makkelijker is, geef de tas mee wanneer je net als wij iemand naar het huis van de zwangere laat gaan om daar aanwezig te zijn tijdens de babyshower.

Wanneer de babyshower begint kan er dan versierd worden en kunnen de hapjes en drankjes worden neergezet.

Opdrachten voor de zwangere

Ik had 3 opdrachten bedacht die de zwangere moest doen om een kado uit te mogen pakken. Op 3 kado’s zat een envelop met daarin een kaartje waar de opdracht op beschreven werd. Ze kon de opdracht voorlezen aan iedereen en vervolgens had ik bij iedere opdracht een tasje met de benodigdheden voor die opdracht (zoals dus een blinddoek, mega slabbe, lepel en een fruithapje).

Dit werkte echt als een speer, want zij kon dat tasje dan zelf open maken zonder dat we dicht bij elkaar moesten komen. Zeer corona-proof!

Tip: de opdrachten die ik gebruikt heb en nog meer andere opdrachten vindt je in het corona-proof babyshowerpakket!

Babyshower spellen met alle gasten

Verder had ik ook een aantal spellen bedacht die we met de video verbinding konden spelen. Denk hierbij aan bingo (stuur van te voren de kaarten rond en laat iedereen zelf een kaart uitprinten), emoji-pictionary, raad het woord / wat ben ik of een quiz.

Al met al waren het twee geslaagde babyshowers waarbij de zwangeren echt hebben genoten.

Heel veel dingen gaan dit jaar totaal anders dan anders. Een babyshower organiseren bijvoorbeeld, kan dat nog wel? Zeker wel, alleen wel met wat aanpassingen! Met deze tips komt het helemaal goed met de organisatie van je babyshower!

Tip: Handleiding en opdrachtkaarten om een succesvolle corona-proof babyshower te organiseren

Wil je een stap voor stap handleiding om zeker te weten dat jouw coronaproof babyshower een succes wordt? Gebruik dan het corona-proof babyshower pakket. Hierin vindt je een handleiding met allerlei handige informatie over bijvoorbeeld een digitale babyshower, ideeën om de babyshower op afstand in groepjes te houden en diverse mogelijke tijdsindelingen voor het feest. Daarnaast krijg je ook nog opdrachtkaarten met leuke coronaproof opdrachten voor de zwangere en voor de hele groep. Deze opdrachten zijn ook via een videoverbinding te spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *