16+ Binnenspelletjes voor op een regenachtige dag voor peuters en kleuters

Je kent het wel: op een regenachtige koude dag slaat de verveling toe. Je zou je kind graag even buiten laten uitrazen, maar die regen in zie je niet zitten. Met een van deze spelletjes of activiteiten als boredom buster is de verveling zo voorbij!

Tafel met vier onderzetters met op drie van de vier onderzetters een paars gekleurd voorwerp, v.l.n.r. een bal, een blokje, een smartmax neushoorn
Kleurenspeurtocht in het huis

Kleurenspeurtocht

Maak een aantal vakken op tafel, zoals ik hier heb gedaan met kurken onderzetters. Laat je kindje voor ieder vak een voorwerp zoeken met een bepaalde kleur. Als je kindje bezig is met het leren van kleuren of met tellen is dit een super leerzame activiteit.

Als je het moeilijker wil maken kan je meer vakken toevoegen of er een wedstrijdje tussen de kinderen van maken (wie heeft het eerst zijn 4 vakken gevuld met 4n paarse voorwerpen).

Dienblad met speelzand, dino's, 3 rode stapelblokken van groot naar klein (als vulkaan), palmbomen en een papieren rivier in het midden
Dino playtray
Mandje met allerlei speeltjes in piratenthema, op blauw dienblad.
Thema mandje piraten

Thema speelblad / bak

Maak een thema speelbak met speelgoed dat al even in een hoekje ligt. Hier heb ik bijvoorbeeld een Dino speelbak gemaakt met ons kinetisch zand, stapelblokken, dino’s en de rivier uit de indianenspeelset. Ik maakte ook een reel over deze dino playtray.

Of gebruik dit recept voor speel sneeuw om een winterse speelbak te maken.

Ander voorbeeld is het mandje in piraten thema, met piraat en allerlei bootjes en zeedieren. Zo een thema mandje prikkelt vaak de fantasie.

Dienblad met voorwerpen en een magneet: welke zijn magnetisch?
Plakt het aan de magneet of niet?
hand met magneet bij speelkeukentje om te testen of hij magnetisch is
De magneet speurtocht gaat verder in huis

Magneet proefje

Maak een dienblad met allerlei voorwerpen: sommige zijn magnetisch en sommige niet. Geef je kindje een magneet en laat testen wat er wel en niet blijft plakken.

Na het dienblad ging de speurtocht hier op eigen houtje verder in de kamer: waar blijft de magneet allemaal aan vast zitten? Leerzaam, leuk en snel in elkaar gezet!

Zoekbak met speelzand

Deze activiteit is leuk als je kindje geïnteresseerd in letters. Maak een zoekbak met letters. Leg  scrabble letters (ik kocht ze bij de action) van de naam van je kind in een bak. Vul de bak daarna met zand en geef er graaf en grijptools bij. Wil je het makkelijker maken, voeg dan alles in tweevoud toe.

Je kind kan nu op zoek gaan naar zijn/haar naam.

Letter zoekbak
‘Haren’ knippen

Papieren haren knippen

Maak een gezichtje op papier en enkele papierstroken. Plak de stroken aan het gezichtje en laat je kind de haren van het mannetje knippen. Een leuke activiteit voor alle kindjes die geïnteresseerd zijn in knippen, of er een beetje extra oefening in nodig hebben.

Cijferspeurtocht, kastanje fabriek en nog veel meer!

Hieronder zie je nog meer leuke activiteiten en spelletjes die je op een regenachtige dag kunt doen. Ik deelde ze eerder op deze blog en op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *